Интервю с Георги (NightWish)

Интервюта с администратори, оператори, бивши и настоящи хора участващи или участвали в екипът на УниБГ. Прочетете тяхното мнение, което те споделят с Вас.
Аватар
LuD
The Sinner's Priest ;-]
The Sinner's Priest ;-]
Мнения: 204
Регистриран на: 10 Окт 2012 15:44
Местоположение: Sofia
Обратна връзка:

Интервю с Георги (NightWish)

Непрочетено мнение от LuD »

Интервю с Георги, aka NightWish

1. Какво прави преди 30 минути ? :-)

Слушах Марк Антони и се занимавах с phpcollab, програма за организация на работни групи и проекти. Много полезен софт, разпространяван под свободен лиценз.


2. Били се представил с няколко думи пред читателите?

Казвам се Георги, на 30г съм, магистър по икономика. В свободното си време линукс администратор и (отскоро) любител фотограф. В UniBG влизам с ник NightWish. Никът ми е повлиян от едноименната финландска рок-група.


3. Кога за първи път и по какъв повод влезе в 'IRC'?

Мисля, че беше в началото на 1999 година, бах в Интернет клуба на Пролинк във Варна и от любопитство ми показаха какво е това. И ми стана интересно. Беше чусен начин да убиеш малко свободно време и да се намираш на приказка, когато ти е скучно.


4. Как разбра за УниБГ?

Ами това беше мрежата, която е била настроена на IRC клиента.


5. От колко време ползваш мрежата и какви бяха първите ти впечатления от нея?

От колко.. смятай от 1999-та година до сега. Мисля че идват към 5 години. Като през различните години съм я ползвал различно - от много часове на седмица, през много часове на ден, до няколко часа на месец.


6. Каква е историята около навлизането ти в управлението на мрежата?

2000-та година Румен Свободников обяви конкурс, кой ще напише достатъчно пълен FAQ, който да стане официален за мрежата и то в рамките на десетина дни, като наградата беше локална линия на сървър irc.telecoms.bg. Оказа се, че моя е най-пълния. За няколко дни нахвърлих всичко, което знам и го сортирах като помощни документи. Това бяха и първите пълни не просто преведени документи от Английски за родното IRC. По едно време наброяваха 30тина документа.

По-късно същата година след няколко месеца локален оператор Румен ми смени линията с глобална.

След година като глобален (и няколко страници открити бъгове из софтуера на мрежата, и десетки конструктивни предложения/нововъведения) вече бях гласуван администратор, гласуван оператор, модератор на оперската листа (изкарах няколко месеца преди да се откажа, поради нежеланието ми да ми се обяснява как да я модерирам), покрай SSL подобренията, които разработихме и приехме по него време вече бях и помощник девелопер по ircd. Покрай помощната секция бях и web help девелопер. Изкарах известно време и като вотинг модератор заедно с Боряна Савова и Румен Свободников. Откъдето се отказах в последствие по причини подобни на отказването ми от модератор на оперската листа. Не ми се сортира по дати, но в общи линии беше това.


7. Какво мнение имаше за колегите си от екипа на УниБГ, когато започна да
работиш с тях ?

Някои от тях - способни, някои от тях точни и неизбиващи комплекси на тема значимост, други точно обратното.


8. А какво е мнението ти за тях сега?

Същото. Само дето повечето от първата група вече не се занимават с това, понеже им писна.


9. Какво промени УниБГ в твоя личен план ?

Ще ти кажа какво ми даде UniBG и IRC като цяло.
UniBG - няколко познати, предимно администратори на Интернет доставчици, които си струват като хора и с които с удоволствие съм готов да си комуникирам досега, да се виждаме и т.н. IRC - известнен брой хора, които си струват да ги познаваш. Познания за Интернет, както и Линукс. Кажи-речи он-лайн и с помощта най-вече на Румен понаучих що е това Линукс и за какво служи, за което съм му безкрайно благодарен.


10. В какво се превърна УниБГ за теб?

Да не искаш да чуеш "в начин на живот"?
В място където убивах време и влагах част от идеите си.


11. С какво се занимаваше в УниБГ?

С какво ли не, описах го по-горе.


12. На читателите ще им е интересно да се върнем няколко години назад, за да разкажеш защо се сцепи мрежата преди 4 години според теб?

Никва представа, тогава имах сървър закачен в alliance-irc. Имахме линк с irc.bitchx.org, както и с TAN net. Предполагам, че не са успели да се разберат кой е по-голям шеф.


13. Преди колко време се отказа от УниБГ?

Октомври 2003 година, това прави близо година, нали? :)


14. Какви бяха мотивите ти за оттеглянето?

Мисля, че за никой не е проблем да ми изнамери мейла, с който се отказах.
Просто не си струваше вече времето и усилията ми за загубена кауза.


15. Коя е любимата ти комада в IRC(беше)?

Беше и още е /msg или ако трябва да спазваме синтаксиса /quote privmsg


16. А най-ползваната? :-)

Същата по-горе :)


17. Какво си искал да направиш за мрежата, а не си успял ?

Да въведа пълна SSL поддръжка. Това единствено така и не се осъществи и до днес. Въпреки, че го има направено и изтествано сигурно от 2 години, има го и прието. Но уви все още не функционира. Помня като поддех идеята за SSL поддръжка в UniBG ircd преди години как внимателно разяснявах какво е, каква е ползата. Един след друг на много хора, заети с мрежата. Отне ми няколко месеца за да спечеля Screamer за идеята. Но все още не се поддържа официално.


18. Според теб, за какво влизат потребителите в УниБГ?

За това могат да се напишат десетки страници.
Да загубят малко време (понякога от работа)
Да поговорят с някой близък или приятел, като удобен начин на комуникация
Да се запознаят с нови хора.
Да поговорят с някой непознат под защитата на анонимността (доколкото я има)
Да си го изкарат на някой за кофти седмицата, която са имали.
Да се почувстват значими (цяла мини-индустрия се грижи затова - от шел провайдери с красиви хостчета, до традициите в дадени "тузарски" каналчета, или пък значими от някакви привилегии в мрежата)
Причини да искаш. За всеки е различно.


19. Разкажи ни най-смешното и най-сериозното събитие през престоя ти в УниБГ.

Най-смешно ми беше когато desync измайстори пача за BitchX за ползване на http proxy сървъри, още не бяхме измислили SocksCleaner-а да проверява затова и първите месеци беше голямо шоу.
Помня когато имах право на глас и избираха Бисо за вотед оператор, как ме врънкаше да гласувам за него. Караше и Румен, но той му каза, че ако продължи ще му форбидне ника. Молеше и Владо. После пак се върна при мен и аз го заплашик с форбид. Така се отказа :-).
Най-сериозното? Немога да определя.


20. Как си представяш мрежата след 2 години?

Никак :)
Винаги ще има IRC мрежа, независимо кой ще се грижи за нея, как ще се грижи за нея или как ще се казва. Това е както фрий сървърите. Щом има потребност - ще го има и като услуга. А като потребност го има - хората са се виртуализирали яко. Да кажем, че ще е почти изцяло комерсиална. Явно или не ще се продават повечето постове срещу пари. И определено няма да си струва времето да се занимава човек с поддържането на подобна дивотия. Пък знам ли, може след време девелоперите да получават заплата от собствениците на сървъри или оперите, за да им поддържат играчката :)
The quieter you become, the more you are able to hear! :AR! https://www.FreeUniBG.eu :YMDEVIL:
Публикувай отговор

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта