Иван от Бургас издънил разбитата хакерска групировка

Ако имате проблем - споделете го тук.
Аватар
LuD
The Sinner's Priest ;-]
The Sinner's Priest ;-]
Мнения: 202
Регистриран на: 10 Окт 2012, 15:44
Местоположение: Sofia
Обратна връзка:

Иван от Бургас издънил разбитата хакерска групировка

Непрочетено мнение от LuD »

26-годишен възпитаник на Cisko-академията на Бургаския свободен университет стоял в дъното на хакерската групировка, разбита вчера, научи Burgasinfo. Вчера МВР съобщи, че е неутрализирана най-мощната хакерска групировка в България - Cyber Warrior Invasion. Операцията срещу организирани хакерски групи в интернет след няколкомесечно разследване е осъществена от ГДБОП. Тя е била проведена в София, Шумен, Пловдив, Бургас, Червен бряг, Плевен, Хасково, Дупница, Стара Загора, както и съвместно с 12 държави. Членовете на групата Cyber Warrior Invasion са използвали кибертерористични похвати и са компрометирали услугите на редица големи финансови и интернет базирани компании.

Те са се занимавали и с нерегламентиран достъп до компютърни системи, търсене на пролуки или непълноти при изграждането на редица правителствени и неправителствени сайтове, споделяне на специфичен софтуер за осъществяване на нерегламентиран достъп до компютърно-информационни данни, кражба и разпространение на крадени данни от кредитни карти на хора от цял свят и т.н. До средата на 2012 г. хакерската групировка е осъществила атаки на над 500 различни уебсайта из целия свят, се казва още в съобщението на МВР.

Антимафиотите са установили, че изключително добре организираната група е използвала сайта Cwi-group.org, за да координира дейността си, като постоянно е променяла местоположението му. Според прессъобщението на МВР е била използвана "сложна система от "зомбирани" прокси компютри за "тунелиране" на връзката към него с цел прикриване на истинското му местонахождение, както и това на администраторите на сайта". Въпреки това хакерите са били разкрити.

Установено е, че уебсайтът е регистриран от И.Б., с псевдоним SlaserX, който бил член на форума. Той е криминално проявен и осъждан, пише в съобщението на МВР. И.Б. е от Бургас, казва се Иван Бъчваров и живее в комплекс “Славейков”, съобщиха за BurgasInfo запознати с разследването. Той е на 26 години, възпитаник на Бургаския свободен университет. С псевдонима си Иван се е регистрирал в редица форуми и социални мрежи. Във Фейсбук е посочил, че е собственик на интернет-компания и предлага услугите си в сферите на - уеб дизайна, графичния дизайн, flash, PHP, администрация, Perl/CGI, Java, Javascript, C/C++ срещу 10 лв. на час. Телефонът за контакт с фирмата е личният телефон на Бъчваров, който в момента е изключен. Именно Иван Бъчваров издал останалите членове на хакерската група. В съобщението на МВР се посочват и техните никнеймове: Necrosis от Шумен, Е.Н. с псевдоним Praetorian от Пловдив, хасковлията Т.Н. с псевдоним r00t3r, П.П. - Farzy от Плевен, софиянецът Р.К. с псевдоним Elfinity, И.Д. - Lord_nikon от Дупница, и С.А. от Павел Баня, използващ псевдонима SERPENT.

В хода на операцията претърсвания и изземвания са извършени на територията на девет града. Конфискувани са четири преносими компютъра, пет настолни компютъра, седем преносими дигитални носители на информация, три компютърни твърди диска и над 200 компактдиска. На иззетите компютърни конфигурации, използвани от организаторите на групата, са открити бази данни с огромно количество откраднати електронни пощенски кутии и потребителски профили за социални мрежи, както и паролите за тях. Голяма част впоследствие са били използвани за изнудване. Към момента хакерският интернет форум Cwi-group.org се намира под контрола на ГДБОП и дейността му е преустановена.

Срещу членовете на групата е образувано досъдебно производство. Предстои да им бъдат повдигнати обвинения за извършвани от тях престъпления в областта на високите технологии. Според компютърни специалисти обаче доказването на подобни обвинения е изключително трудно. В България все още няма осъдени хакери. Вещи в новите технологии коментират също, че макар в ГДБОП да има добри специалисти, те са твърде малко и трудно ще съберат нужните доказателства срещу групата. За професионализма си хакерите получиха признание и от вътрешния министър Цветан Цветанов, който пред журналисти в Пловдив заяви: "Всички участници в заловената хакерска група са изключително високо интелектуални личности, познават добре информационните технологии".

Етикети: иван бъчваров, бургас, Cyber Warrior Invasion, SlaserX, cisko, бсу
The quieter you become, the more you are able to hear! www.FreeUniBG.eu @ Team :YMCOWBOY: