Курсова работа на KillerGhost

... баце :D
Аватар
LuD
The Sinner's Priest ;-]
The Sinner's Priest ;-]
Мнения: 205
Регистриран на: 10 Окт 2012 15:44
Местоположение: Sofia
Обратна връзка:

Курсова работа на KillerGhost

Непрочетено мнение от LuD »

,,ВТУ Св.св. Кирил и Методий'' Курсова работа от Филип - KillerGhost магистратура, задочно обучение,факултетен номер: 911 по Средновековният художествен модел

Тема : Природата на творчеството през средновековието и теория на превода.

Наблюдават се няколко типа текстове, които бихме класифицирали като : староизводни , новоизводнии метафрактови. Текстовете се преработват , за да бъде красиво словото. Има два периода , в които преводната продукция се характеризира по своя специфика както и с тематиката на превода. От гръцки на български език.Не се превеждат всички жанрови форми . Такива преводи има при Киприян. Тези преводи са свързани с църковният период. Ранните преводи са календарни и богослужебни сборници, които възникват по време на първото българско царство. Те следват определена практика. Сборниците се наричат староизводни от въвеждането на йерусалимския типик,устав в богослужението на Балканите през четеринадесети век, където се налага възприемането на нови преводи и редакции на агиографските текстове в богослужебната литература.Сборниците от този тип се наричат новоизводни.В областта на агиографията се разделят на дометафрастови и метафрастови.

През десети век важно значение има реформата. Тя редактира натрупания дометафрастов агиографски материал. Създават се текстове с висок стил, установяват се принципите на житийния текст , създават се образци за творчеството на следващите поколения. Има утвръждаваща схема за житията. Примерно увода е риторичен следва повествование и заключения, Панегерика е смесен сборник.Преди реформата житията са дометафрастови след нея метафрастови.Староизводните състави възникват и се оформят през тринадесети век .Възникват последователно. Книжовното дело се състои от преструктуриране на богослужебните книги , изправяне на преводите и аскетичните четива. Преводите на на нови текстове, житията се редактират и се създават нови от метафрастов тип. Езика е обработен и художествен . Редакциите биват Преславска, Атонска и Търновска. Самият творец е съзерцателен , отшелник. Той се разграничава от тези ,които са в общества.Вторият аспект, в който може да се разгледа фигурата на твореца е в съчетанието межу душа и тяло.

Формират се богословски възгледи повечето , от които са формирани в Синай. Новият художествен стил , който се налага от Евтимий отразява културно-историческата среда, в която се формира книжовника и неговите възгледи. През изкуството по това време примерно палеологовият превод има борба между изихазъм и хуманизъм. Показват се елементи на на хуманен ренесанс. Някои автори говорят за ранен ренесанс . При творчеството на някои творци Киприян , Евтимий, Цамблак има наличие на масови сцени, описание, природни картини , психологически състояния, а също така се променя и отношението между изразяването и зрителя. Авторите говорят за елементи на преход като очевидци,търсят причините Например при Григорий Цамблак превземането на Търново , а при Йоасаф Бдински той търси причините за падането на Търново.

Има символни изображения в живопистта.Премъдростта Божия се изобразява като ангел, а мъдростта на философите няма връзка с божията благодат. Бог е неопознаваем,но се открива със светлина примерно таворската светлина на божията благодат и природата.Може би се има впредвид стремежа към елинистичният натурализъм. Наблюдават се експресивни изображения, природни картини, голямо разнообразие от сюжети, чрез които се изразява връзката стар -нов завет през съотношението образ чрез образ. Наблюдава се връзка на старозавтните образи с изобразяваните новозаветни състояния.Догматиката е учение за душата.
The quieter you become, the more you are able to hear! :AR! https://www.FreeUniBG.eu :YMDEVIL:
Mihail
just a user
just a user
Мнения: 1
Регистриран на: 21 Сеп 2023 10:09
Обратна връзка:

Re: Курсова работа на KillerGhost

Непрочетено мнение от Mihail »

Само заради правописните и пунктуационни грешки няма да стигне един червен пълнител.
@-)
Публикувай отговор

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта