Интервю с Румен Свободников (Rumen)

Интервюта с администратори, оператори, бивши и настоящи хора участващи или участвали в екипът на УниБГ. Прочетете тяхното мнение, което те споделят с Вас.
Аватар
LuD
The Sinner's Priest ;-]
The Sinner's Priest ;-]
Мнения: 203
Регистриран на: 10 Окт 2012, 15:44
Местоположение: Sofia
Обратна връзка:

Интервю с Румен Свободников (Rumen)

Непрочетено мнение от LuD »

1. Какво прави преди 30 минути ? :-)

Преди 30 минути вечерях


2. Би ли се представил с няколко думи пред читателите?

Не бих :-)


3. Кога за първи път и по какъв повод влезе в IRC?

Някъде през 1996 година мисля, а по какъв повод, ами без повод - ровичках се


4. Как разбра за УниБГ?

хаха:)
Когато започнах да влизам в IRC нямаше все още УниБГ. После се появи, само че преди това беше така наречената "acad-ска" мрежа


5. От колко време ползваш мрежата и какви бяха първите ти впечатления от нея?

Не помня точно от колко време, но от както съществува


6. Каква е историята около навлизането ти в управлението на мрежата?

Най-първата българска мрежа се състоеше общо от 3 сървъра - irc.wfpa.acad.bg (сегашния irc.naturella.com), irc.tu-varna.acad.bg (сега известен като irc.tu-varna.edu) и irc.bfu.acad.bg. irc.tu-varna.acad.bg го пуснах аз от Техническия Университет във Варна. После се закачиха други сървъри (предимно такива, пуснати от университетите, защото по това време другаде почти нямаше интернет в България). И така, малко по малко започна да става мрежа


7. Какво мнение имаше за колегите си от екипа на УниБГ, когато започна да работиш с тях?

С управлението на мрежата от много време не се занимавам, защото това което е в момента не бих могъл да го нарека мрежа, а кочина :). Когато започнахме бяхме много малко хора и всички се познавахме и освен това всички бяха хора с технически възможности - разбирахме се много добре:). Защото никой не е мислел как да се дели от другите, а всеки мислеше как нещата да станат възможно най-добре и най-правилно технически


8. А какво е мнението ти за тях сега?

Нямам мнение или не искам да го изказвам :)


9. Какво промени УниБГ в твоя личен план?

А? Я перефразирай въпрос #9, че не разбрах какво питаш

Перефразирам: Един вид .. изяде ми свободното време, намерих си жена :-) В такъв смисъл :P

Отг.: хаха :) ми в нищо не се превърна. За мен поддържането на IRC сървър е вид задължение, като поддържането на mail сървър примерно. Трябва да се прави така, че услугата да върви стабилно и добре глупости не ме вълнуват :)


10. В какво се превърна УниБГ за теб ?

Поддръжката на IRC сървърите, с които се занимавам и другите неща (seenserv) си е вид техническо задължение, за което се грижа без да ми тежи:). Защото то веднъж да се направи както трябва и повече почти няма нужда да се пипа. Но другите неща свързани с караници, кой бил по-по-най велик и с най-голяма пишка са ми изключително досадни. Точно за това не участвам по никакъв начин в публични неща свързани с мрежата.


11. С какво се занимаваше в УниБГ?

С какво се занимавах .... първо irc.tu-varna.acad.bg, после се преименува на irc.tu-varna.edu. После seenserv. irc.telecoms.bg. По едно време бях модератор на Вотинга. Такива неща.


12. На читателите ще им е интересно да се върнем няколко години назад, за да разкажеш защо се сцепи мрежата преди 4 години според теб?

Разцепи се заради сблъсък на егото на определени личности или групи личности. Проблема е, че от чисто технически лица с управлението на мрежата започнаха да се занимават и други индивиди с "политически наклонности", които не знам какво толкова искат да делят.


13. Коя е любимата ти комада в IRC?

хаха, аре сега и любима команда... чакай да си направя статистика от логовете :-). Ми предполагам, че е /msg, защото нея ползвам най-често.


14. А най-ползваната? :-)

Същата


15. Какво си искал да направиш за мрежата, а не си успял ?

Не знам. Та това не бих го нарекъл мрежа, а кочина. Бих искал да я предпазя примерно от не-технически лица тоест такива, които имат чисто политически намерения и желания.


16. Според теб, за какво влизат потребителите в УниБГ?

Щото някой им е казал, че има едно много яко нещо "mircata", където могат да се зарибяват с други като тях и те като всяко популярно нещо..

17. Разкажи ни най-смешното и най-сериозното събитие през престояти в УниБГ.

Не мога, не се сещам.


18. Как си представяш мрежата след 2 години?

Предполагам, че ще се развият повече други методи за чат, различни от IRC и ролята на IRC ще намалее. Но може би това ще бъде след 5, а не след 2 години. Това е за IRC като цяло. А за мрежата - не знам и не ме интересува. Аз моя сървър си го поддържам и си върви добре - останалите да правят каквото искат и да не ме занимават с глупости. Без това си имам достатъчно неща на главата.


19. Немислиш ли, че оттеглянето на старите администратори като теб доведе мрежата до това ниво ?

Не. Това ниво на мрежата доведе до оттеглянето на старите администратори, защото са вече хора на години и си имат сериозни неща, с които да се занимават

Благодаря за отделеното време.
The quieter you become, the more you are able to hear! www.FreeUniBG.eu @ Team :YMCOWBOY: