Интервю с Димитър Динев (BeaZtiE)

Интервюта с администратори, оператори, бивши и настоящи хора участващи или участвали в екипът на УниБГ. Прочетете тяхното мнение, което те споделят с Вас.
Аватар
LuD
The Sinner's Priest ;-]
The Sinner's Priest ;-]
Мнения: 203
Регистриран на: 10 Окт 2012, 15:44
Местоположение: Sofia
Обратна връзка:

Интервю с Димитър Динев (BeaZtiE)

Непрочетено мнение от LuD »

Кирилица, нали си Кирилов. Ако беше Методиев.. щях да те разбера..

А. Би ли се представил с няколко думи?
Д. Е, хайде нема нужда..

А. Кога за пръв път разбра за УниБГ?
Д. Aми. когато Делиан обясняваше за абсурдната си идея да се направи българска IRC мрежа.. и разказваше как щял да адаптира накакви BSD IRCD-та за Linux. :) Всъщност тогава разбрах колко парадоксален проект е започнал.. Отговорих му "ти си луд.. знаем го това.. ама защо парадираш с налудничевите си идеи?"

А. Кога за първи път влезе в УниБГ ?
Д. Уффф.. не помня такива неща.. 97-ма мисля че беше.. Влязох в irc.wpfa.acad.bg.... май че имаше няколко сървъра, но аз знаех само този. :) всъщност не помня дали имаше други сървъри.. беше преди повече от 10 години.

А. Какви бяха първите ти впечатления? И ако си спомняш с кого говори за пръв път?
Д. Ами.. с Делиан..да му кажа, че е луд.. Първите ми впечатления бяха.. че имаше 20 човека на кръст.. и всички се познавахме. Просто беше досадно :) хехехех

А. Каква е историята около навлизането ти в управлението на мрежата ?
Д. И това не помня.. Мисля, че Тоци и Еди се бяха скарали за нещо си.. Делиан трябваше да заеме страна, а той не искаше това.. Тогава всичките ми бивши колеги от Натурела решиха аз да стана адмнистратор на сървъра. По него време Делиан и Тоци се отказаха от IRC, а аз бях просто оператор, който никога не си беше ползвал правата.. (даже не знаех как се ползват.. защото не ми се беше налагало) След като станах админ се надъних в дълбоките............ дебри на мрежата.

А. Би ли ни казал кои бяха другите администратори и сървъри по това време (ако си спомняш) и какви ти бяха впечатленията за другите администратори и оператори?
Д. Спомням си demond, с който се карахме (т.е. аз персонално не се карах.. поросто продължих скандала направен от предшествениците ми).. помня _DJ_ и заобикалящите го.. Abo и Screamer тъкмо бяха пуснали сървъри.. бяхме партия със Щинков, Боян Икономов, Або, Скриймър, Манчо.. и разни други.. и бяхме решили да разкараме на _DJ_, Demond и сателитите им.. Всъщност това става края на 99 и началото на 2000.. Започнахме с Або да коментираме.. как трябва да "опазим мрежата" от "лошите".. после придърпахме Скриймър, Рандом, Щинков, Икономов, Запо.... и други администратори на наша страна... Аз ако не се лъжа станах средата на септември 1999 админ на Натурела. Мейла на Делиан (официален в мрежата) се появи около края на годината.. (което означава, че година след като станах администратор на сървъра “сцепихме” мрежата).

А. Защо искахте да отстраните демонд и диджей и обкражението им от мрежата?
Д. Ами.. за да не стоим без работа.. както се казва в казармата... “не оставяй войника без работа да не си мисли за глупости”.. Нали трябва да има добри и лоши.. иначе не е интересно.. и ако няма лоши ще си ги направим.. Виж американците кво правят.. човещинка с две думи.

А. Кога предпиехте крупни мерки .. кога окончателно ги отстранихте и как стигнахте до това решение?
Д. Беше средата на Септември 2000.. аз бях в отпуска.. Zappo свърши черната работа.. т.е. той джупна "лошите" макар, че с тях замина и Дамбо - който е невероятно свестен тип.. и още други свестни администратори.. но както се казва.. покрай сухото гори и мокрото.. и обратно... едва ли нe.

А. Нямахте ли предварителна уговорка за да го направите .. разговор?
Д. Имахме, решението се взе на 10 септ. 2000 у нас.. докато празнувахме рожденния ми ден.. пиянски истории.. К'во да ти кажа.

А. Разкажи ни какво се случи де. :) Пресъздай разговора до колкото си спомняш. :)
Д. Беше отдавна.. Помня, че се събрахме всички в апартамента на родителите ми в Ямбол.. и помня че всички бяха много пияни.. С няколко думи "пием пеем буйни песни и зъбим се на тирана, механите нам са тесни крещим - хайде на балкана"... нещо подобно се случи вечерта на 10-ти.. поне бяхме сериозни.. въпреки, че се бяхме наквасили като руски обущари.. Най-пиян беше миракуликс :) а питбула взе идеята най-присърце.. крещеше.. "мамка им.. да ги изритаме тея паразити.." хехе.. веселба.. нищо повече...

А. И след това... Какво точно направихте за да ги отстраните? И защо Zappo свърши мръсната работа?
Д. Премахване на C/N линиите на носещите им хъбове.. в натурела, спнет и техно.. Запо порсто джупна хъбовете.. Преди това се чухме по телефона.. и той ми каза "джупвам ги" - и аз казах "давай.. ще ти направим паметник.." с този телефонен разговор приключи историята на УниБГ от миналия век.. и започна УниБГ в 21-ви век. :) Това е.

А. След като отстранихте лошите бияхте ли доволни?
Д. Е как ще сме доволни.. нали без лоши не е инересно :) Веднага се измисля един.. или няколко лоши :) Аз бях добър обект за тази роля.. Защото съм далеч от България.. Типично по американски страндарт.. Колко по-далече са лошите.. толкова по-добре за нас :)

А. Искаш да кажеш, че с хората които отстранихте лошите се обърнаха срещу теб?
Д. Ами що да не.. Нали трябва да е забавно :) иначе.. ще изпукаме от скука.

А. Разкажи ни какво се случи след разделянето на мрежата.
Д. Напихме се.. в бирария Чудомир.. беше четвъртък.. и всеки четвъртък от седмицата се правеше "бииринг" - нещо като "пииринг" - ама с много бира.

А. Как се скара с хората които ти бяха приятели и се подкрепяхте постоянно?
Д. Не съм се скарал.. просто имахме различен мироглед.. Моите възгледи бяха да продължим по пътя за който се борихме.. А техните бяха да си правим номенклатура.. заради това аз станах лошия естествено имах хора, които подкрепяха старата идея.. Човека който застана плътно до мен беше Петър Щинков. Доста други по-млади администратори застанаха зад моята идея.. Така или иначе нищо не успяхме да променим.. Честно казано всички "играчи" на тази "сцена" се оттеглиха.. След години спорове разбрахме, че никой няма да отстъпи от позициите си.. Поради тази причина се взе общо мълчаливо решение да оставим нещата в ръцете на "младите" - и така.. .Всъщост като ги гледам и те не са по-различни от нас.. винаги има добри и лоши.. Явно е въпрос на гледна точка....

А. Какво ти беше мнението за колегите с които почна да работиш в началото?
Д. Труден въпрос.. Бе може да имаш мнение ако наистина не си работил с него.. А да бъдеш админ на ircd не е "работа" имам много добро мнение за всичките ми колеги с които съм работил.. т.е. за Делиан, Еди, Запо, миникс.. За другите с които не съм работил и нямам никакво конкретно становище..

А. Кога за последно влиза в мрежата?
Д. Преди.. 20-тина дни.. не помня с точност.. случва ми се на месеца да вляза за няколко минути.. Имал съм периоди, когато по няколко месеца не съм влизал, но наскоро бях вътре.. не помня поради каква причина.. Май търсих някакъв познат.. Не съм гледал нищо конкретно.. Търсих някого.. Това е.. не ми е правило нищо впечатление защото нищо вече не може да ме впечатли на тази мрежа.

А. Какво мислиш за мрежата сега?
Д. Мрежа като мрежа.. Хора, които нямат какво да правят си губят времето - говорейки празни приказки.. По-"отворените" знаят никовете на администратори и/или оператори - и решават да ги заговорят.. по-неопитните "зарибяват пички" - надявайки се тайно да си решат проблема с физиологичното състояние.. или просто да си отпуснат почивка на ръцете - определяйки среща на "девойка" (която не е много сигурно дали е от женски пол)... Всъщност почивката на ръцете не означава това, което си мислите.. имам друго предвид.. да си отпочинат ръцете от клавиатурата :)

А. В какво се беше превърнала мрежата за теб в онези буйни години?
Д. Във вяра, че може все пак да се осъществи една непорочна идея.. Обаче това в днешно време е невъзможно - дори и в едно виртуално общество.. Всъщност хората не са виновни сами по себе си... Просто такава ни е природата. Нещо, което аз определено не харесвам... Но само луд може да си въобразява, че хората ще тръгнат срещу природата си и ще се стремнят да изградят, поддържат и развиват една идея за едно по-добро общество.. дори и виртуално.

А. С какво се занимаваше в УниБГ ?
Д. Аз ли? С нищо конкретно.. местих си го от единия крачол в другия.. И се правих на голяма работа..

А. Коя е любимата ти команда? :)
Д. /quit

А. А най-ползваната?
Д. Идея си нямам.. Не си водя статистика.. Винаги когато вляза пиша няколко команди като за добър ден /links /lusers /stats няколко различни статистики.. после следва любимата ми команда..

А. Какво си искал да направиш за мрежата, а не си успял?
Д. Всичко което съм искал съм го правил.. Винаги когато ми дойде нещо на ум го правя - без да се интересувам дали е правилно или не (за другите.... т.е. за мен щом е редно.. въпросът приключва).. Дали ще има последици (добри или лоши...) или не.. просто го правя.. Така съм и в реалния живот.. Действам.. няма смисъл от много обмисляне.. Ако си решил, че ще е добре за идеята която защитаваш - го правиш.. Ако ще се туткам - просто няма смисъл.. аз не съм баба.

А. Според теб за какво влизат потребителите в УниБГ?
Д. Идея си нямам.. Може би е модерно... Или поне е било модерно.. Всъщност според мен идеята IRC като цяло замира.. С появата на много други irc-базирани (като идея или протокол.. без значение) средства за комуникация.. Идеален пример за това е Skype.. Всъщност на "запад" хората прекалено много използват абсурдния майкрософтски троянец, наречен “чат клиент”... MSN мисля че се казваше.. нещо, което и посмъртно не бих пуснал на компютъра се.. И почти никой не е чувал за доброто старо "Кю"... Както казах Скайп набира мощност и скоро ще се превърне в стандарт.. и естествено ще "изяде главата" на класическите IRC мрежи. Които според мен са родителя на този вид комуникация. IRC като цяло е морално остарял.. не поддържа видеоконференции, системата му за трансфер на данни е доста абсурдна.. никакъв Voice Over IP или други екстри, които ти предлагат по-модерните протоколи/мрежи/чат клиенти и т.н... всъщност IRC е класика.. всичко останало е имитация. но определено е важен първообраза..

А. Разкажи ни най-смешното си събитие през всичките тези години в УниБГ
Д. Когато Fireman сваля майка ми по IRC.. Тя влязла да ме търси.. ама видяла фиро.. и го заговорила "къде е бисти" - той не дава особено много информация.. но я питал дали се познават.. Майка ми му казала "естествено"... и онзи почнал да я зарибява.. след известно време се видяхме.. и аз като му казах.. с кого си е чатил... фирчо се изчерви.. После го беше срам да говори с родителката ми :) хехехе.. Не знам какво и е говорил.. а майка ми беше наистина много развеселена от чата с файърмен..

А. А най-сериозното?
Д. Чудя се.. но не мога да преценя.. май няма нищо сериозно в IRC.

А. Как си представяш мрежата след 2 години?
Д. Както преди 2 години.. имената се сменята.. но мрежата си е мрежа.

А. Какво би посъветвал младото поколение? И не смяташ ли, че мрежата в момента е доста зле от към контрол и правила?
Д. Бих ги посъветвал да не си правят илюзии.. И да не се вживяват в "длъжността" си.. Както казах, хората си отиват.. рано или късно.. важното е да се поддържа идеята.... всеки с държанието си може да помогне за развитието на мрежата.. от току-що регистриралия се потребител.. до стария чатер - админ на 10 сървъра, написал 20 пача, с достъп до всички "екстри"... т.е. самоконтрола е виша форма на едно идеално общество.. За жалост това може да се случи само в холивудски научно-фантастичен, изпълнен с патриотизъм филм. :)
The quieter you become, the more you are able to hear! www.FreeUniBG.eu @ Team :YMCOWBOY: