IRC History - Всяко нещо си има началото. Тук можете да прочетете историята на IRC, от самото и създаване.

Историята продалжава...
Аватар
LuD
The Sinner's Priest ;-]
The Sinner's Priest ;-]
Мнения: 144
Регистриран на: 10 Окт 2012, 15:44
Местоположение: Sofia
Обратна връзка:

IRC History - Всяко нещо си има началото. Тук можете да прочетете историята на IRC, от самото и създаване.

Непрочетено мнение от LuD »

Историята на IRC от Jarkko Oikarinen

Не знам дали това ще помогне много. Надявам се, че помня нещата правилно и се извинявам на хората, които ще пропусна, а те са заслужаваха да бъдат тук.
Работех в "Департамента за Инфорамционни и Процесови Науки" ("Department of Information Processing Science") в университета в Oulo през лятото на 88-ма. Предполагам, че нямаше много работа за мен. Администрирах sun сървъра на департамента, но това не ми отнемаше цялото свободно време. Затова започнах да правя комуникираща програма, която бе предназначена да направи OuluBox (публичен достъп до BBS, който бе пуснат от tolsun.oulu.fi, администриран от мен) малко по-стабилна. Намерението ми беше да позволя новинирския тип на дискусия на USENET и групите им тук в допълнение на дискусиите в реално време и другите неща свързани с BBS. Jyrki Kuoppala (jkp@cs.hut.fi) бе направил в допълнение rmsg програма за изпращане на съобщения на хора от другите машини. Идеята за канал не съществуваше (макар че се подържаше), така че се използваше главно за комуникация между двама души. (person-to-person)

Друга вече съществуваща проста мултипотребителска чат програма на OuluBox бе MUT (MultiUser Talk). Беше написана от Jukka Pihl (pihl@rieska.oulu.fi). Програмата беше придобила славата на не добре работеща програма, поради тази причина, първото добавено нещо в този BBS план бе IRC. Раждането на IRC бе през август 1988. Точната дата е неизвестна, но мисля, че беше някаде към края на месеца.

"Bitnet Relay Chat" бе вдъхновението за IRC. Когато IRC започна да събира от време на време повече от 10 потребителя, попитах няколко мои приятеля дали ще имат нещо напротив да си пуснат irc сървъри в южна Финландия, най-основно в Tampere Университета за Технологии и Helsinki Университета за Технологии. Много скоро някои други университети също си пуснаха irc сървъри. Markku J{rvinen (mta@cc.tut.fi) усъвършенства irc клиента (имаше само един по онова време) да подържа някои от командите за редактиране на emacs. По това време беше ясно, че добавянето на функции от рода на BBS към програмата не е добра идеа, по-добре бе да има една програма за само една цел. Така че продължаването на BBS бе захвърлено и остана само идеята за IRC.

IRC бе добре разпространен из Финландия. Свързах се с някои мои приятели чрез "BITNET Relay" и ги попитах, дали не искат да пробват тази програма. Интернет връзката от Финалндия до други държави все още не работеше, така че те не можаха да се свържат към финландската мрежа (което бе причината те да не бъдат много ентусиазирани за IRC). Интернет връзката към другите държави започна да работи (не си спомням кога). Отговорих на някои новинарски форуми, където хората питаха за мултипотребителски програми. Не получих отговор.

В mit, бе легендарната ai.ai.mit.edu машина, която вървеше на ITS. Получих достъп до тази машина и се научих да я използвам. Дотолкова, че да мога да си чатя с хората. От там получих първият си потребител извън скандинавия, Mike Jacobs използва IRC през OuluBox (той нямаше достъп до нито една Unix машина).

От ai.ai.mit.edu се запознах с Vijay Subramaniam (надявам се, че написах това правилно:-). Дадох му IRC и от тогава не го бях чувал за известно време. След това получих електронна поща от Jeff Trim (мисля, че беше jtrim@orion.cair.du.edu, Университета в Denver, текущ адрес неизвестен), David Bleckmann (bleckmd@jacobs.cs.orst.edu) и Todd Ferguson (melvin@jacobs.cs.orst.edu, Университета в щата Орегона). Vijay им бе дал IRC и те си бяха пуснали ircd на машините (orion.cair.du.edu и jacobcs.cs.orst.edu, ако си го спомням правилно) и аз поисках те да се свържат към финландската irc мрежа. След това няколко други хора си пуснаха IRC, и броят на сървърите започна бързо да расте. Първият IRC сървър (все още работещ) бе tolsun.oulu.fi...

Jarkko Oikarinen
The quieter you become, the more you are able to hear! www.FreeUniBG.eu @ Team :YMCOWBOY:
Публикувай отговор

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост