Интервю с Георги Хаджигеоргиев (Margeo)

Интервюта с администратори, оператори, бивши и настоящи хора участващи или участвали в екипът на УниБГ. Прочетете тяхното мнение, което те споделят с Вас.
Аватар
LuD
The Sinner's Priest ;-]
The Sinner's Priest ;-]
Мнения: 202
Регистриран на: 10 Окт 2012, 15:44
Местоположение: Sofia
Обратна връзка:

Интервю с Георги Хаджигеоргиев (Margeo)

Непрочетено мнение от LuD »

1. Какво прави преди 30 минути?

Спях


2. Би ли се представил с няколко думи пред читателите?

Казвам се Георги Хаджигеоргиев, Вотед админ съм в UniBG


3. Кога за първи път и по какъв повод влезе в IRC?

През 1993 в EFnet. Трябваше да прехвърля данните за едни изследвания на жена ми (тогава още гадже :) до Германия не ставаше с тогавашния e-mail на БАН и се възползвах от /dcc send.


4. Как разбра за UniBG?

Ами може би съм от първите влизали в UniBG. Помня, че заради проблеми в Интернет връзката между Ямбол и Бургас, често се случваше да нямаме Интернет и мисля че Screamer пусна IRC сървър и го върза с UniBG.


5. От колко време ползваш мрежата и какви бяха първите ти впечатления от нея?

1996, беше забавно и много полезно - при липса на международен трафик (както споменах преди) поне си приказвахме и дружно напопържвахме доставчика :)


6. Каква е историята около навлизането ти в управлението на мрежата?

През 1998 започнах работа като i-ситемен и мрежови администратор в Нов Български Университет. Няколко месеца по-късно взех при мен и DJ_DExter. Мисля, че беше края на лятото на 1999 когато с Dex решихме, че е време НБУ също да се включи в UniBG, като част от университетската общност. Честа по пускането и join-ването на сървъра се падна на Dex, а аз поех не леката задача да убедя администрацията да заделят ресурси (машна, трафик ...). Така станах глобален оператор :)


7. Какво мнение имаше за колегите си от екипа на UniBG, когато започна да работиш с тях?

Всички бяха много "точни". Всичко си вървеше добре, докато не се появиха някой различия във възгледите - някой хора решиха, че IRC и UniBG им е собственост, че могат да припечелват и че това е мястото където могат да сбъднат мечтите си за "известност и слава" :)


8. А какво е мнението ти за тях сега?

Доста от тях вече не са в UniBG, друга част от тях поумняха, а трети просто не им пука вече.


9. Какво промени UniBG в твоя личен план?

Ами и доста и нещо. В личния ми живот абсолютно нищо не се промени. От друга страна, намерих някой доста добри приятели, изпробвах и някой мои лични възгледи на практика.


10. В какво се превърна UniBG за теб?

Място за среща с хора (не само с приятели).


11. С какво си се занимавал в UniBG?

Най-вече с развитие на сървъра irc.nbu.bg и официалният му канал. В последствие доразвих идеята и сега съществува NBU Community.


12. Защо според теб се разцепи мрежата преди няколко години?

Борбички за власт, влияние, синдром на командорене ....


13. Мислиш ли, че премахването на локалните оператори беше добро решение?

Не мога 100% да отхвърля или да подкрепя идеята. Аргументите ми са следните:
От една страна премахването е стъпка към новите технологии и също така премахване на един от най-силните фактори за съществуването на практика и на теория на корупция във връзка с купуването на права.
От друга страна локалните оператори, когато са си на място, си бяха полезни.
irc.nbu.bg често се е осланял изцяло на тяхната дейност и изпълнение на функциите им.


14. Ти си един от най-възрастните действащи администратори в мрежата, доста твои колеги се отказаха преди години. Мислил ли си някога да ги последваш?

Може би, не знам. Аз и сега напоследък не съм много активен, но знам че мога да разчитам на хората които съм поставил да ме заместват в сървъра и канала.


15. Как си представяш UniBG след 2 години?

Значително по-улегнала, по-спокойна и с по-демократични правила. За последното сигурно ще ми извадят очите :)
В мрежата винаги е съществувало напрежение между потребители и "управляващи". От една страна управляващите се самозабравят понякога, но от друга страна то е пряко следствие на доста необмислените и меко казано слабоумни действия на някой от потребителите. Ако потребителите направят нарушения съответно ще имат и по-малко ограничения. За съжаление в irc влизат доста млади потребители, които просто търсят изява :) Трудно е да се бори човек с такива екземпляри, но все пак има начини. Мисля, че голяма част от хората в UniBG остават за по-дълго и така средната възраст на мрежата се покачва, с което се покачва и средният коефициент на интелигентност, което ме прави оптимист за мрежата.


16. Какво означава за теб позицията, която заемаш в UniBG?

От тази позиция е по-лесно да разпространявам някой мои виждания за дейността и организацията. Просто повече хора се вслушват, понякога, в думите ми. Някой, даже се случва и това, и ги възприемат :)


17. Коя е любимата ти команда в IRC?

Странно. Като се замисля сега, любима команда нямам.


18. А най-ползваната?

Не съм водил статистика.


19. Какво си искал да направиш за мрежата, а не си успял?

Много неща са, но все още не съм се отказал - време има :)


20. Според теб, за какво влизат потребителите в UniBG?

Всеки влиза по различна причина. Не може да се генерализира.
Не уважавам обаче тези които търсят себеизява.


21. Разкажи ни най-смешното и най-сериозното събитие през престоя ти в UniBG.

Най-смешното - то ми си случва почти постоянно - е като ме попитат колко пари съм взел или ще приема за права :) Обаче не знам дали да се смея или да плача, защото щом съществува такова обвинение (аз не го възприемам, че е лично към мен, защото съм спокоен пред съвестта си, а като нещо глобално) значи нещата са на зле в мрежата.


22. Има ли нещо, което искаш да кажеш на потребителите като финал?

Влизайте в UniBG за да се забавлявате, да поговорите с приятели, да създадете нови приятели и не забравяте, че да се срещнеш с хората очи в очи е 1287126176377176236 пъти по-добре отколкото да си чатиш с тях :)
The quieter you become, the more you are able to hear! www.FreeUniBG.eu @ Team :YMCOWBOY: